top of page
Portret.jpg

Tom Clement

Tom Clement is een Antwerpse artiest, actief als muzikant en tekenaar.

Onder het dak en vleugels van theatergezelschap MartHa!tentatief initieert

hij uiteenlopende projecten waarbij hij beide disciplines met elkaar versmelt. In zijn werk staat de mens en het dagelijkse leven centraal. Tom zoekt de meest alledaagse situaties op en distilleert er als het ware levens en verhalen uit. Hij creëert een eigen, wonderlijk universum door krachtige beelden en muziek, en heeft zijn persoonlijke en zeer herkenbare stijl ontwikkeld.

Het project Wassalon is hier een mooi voorbeeld van: 

SingSong

 

Met SingSong worden lievelingsliedjes verzameld van nieuwe Antwerpenaren die zich in de stad hebben gevestigd vanuit alle hoeken van de wereld, in de vorm van ‘field recordings’, neergeschreven verhalen en portretten. 

Gewapend met microfoon en tekenpen ging Tom op bezoek bij mensen die Nederlands leren. Hij bereikte hen via taalscholen, culturele ontmoetingsplaatsen en toevallige ontmoetingen. Tom vroeg hen om voor de micro een eenvoudig lied te zingen in hun moedertaal. Hij noteerde wat het lied voor hen betekent en vroeg hen te poseren voor een portretfoto. Geïnspireerd door het grafisch ontwerp van platenhoezen creëerde hij een twintigtal werken met de titel van het lied en de naam van de persoon. 

SingSong wordt nu ontwikkeld als muziekvoorstelling. De traditionele liedjes worden vertaald naar het Nederlands door dichters. Met behulp van geprojecteerde teksten en portretten zingt Tom samen met het publiek liedjes die hij muzikaal begeleidt. Op die manier brengt Tom onze taal dichter bij wie ze aan het leren is.

Eind oktober 2023 vindt de première plaats in de tijdelijke tentoonstellingsruimte van het Red Star Line museum.

 

 

 

bottom of page